För en tryggare vardag

Schablonavdraget för andrahandsuthyrning höjs

Från och med nästa år höjs schablonavdraget vid andrahandsuthyrning av privatbostad från 18 000 till 21 000 kr per år. Det är alltså skattefritt att hyra ut sin bostadsrätt för upp till 1 750 kr per månad. Kanske kommer detta att öka förekomsten av andrahandsuthyrningar i din förening, har du koll på vilka regler som gäller?

Tänk på att styrelsen inte har rätt att neka till andrahandsuthyrning om medlemmen gör en ansökan och har giltiga skäl. Giltiga skäl är tjänstgöring på annan ort, studier eller provboende med partner. Tillståndet för andrahandsuthyrning skall alltid vara tidsbegränsat. 6 månader brukar hyresnämnden tycka är lämpligt när det gäller provboende. Gäller det tjänstgöring på annan ort eller studier kan det gälla en längre tid men en ny ansökan skall lämnas in varje år där man intygar att man fortfarande har giltiga skäl.

Föreningen har inte möjlighet att ta ut någon avgift av de medlemmar som hyr ut i andra hand. De fem avgifter bostadsrättsföreningar har rätt att ta ut (förutsatt att det står i stadgarna) är: Insats, upplåtelseavgift, årsavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift.

Vill du veta mer om ekonomisk förvaltning?

Läs mer om AdEx Ekonomiska förvaltning för bostadsrättsföreningar här.