För en tryggare vardag

Dymmelonsdag, skärtorsdag och långfredag...

Dymmelonsdag kallas onsdagen i veckan före påsk. Det är nu påskfriden startar. Förr i tiden bytte man ut kläppen i kyrkklockorna mot en i trä, eller virade in den i tyg för att kyrkklockorna skulle få en mer dov klang som inte skulle störa påskfriden. Kanske något att ta över i modern tappning, be grannarna byta ut träskorna mot tofflor och kräva påskfrid i trapphuset?


Dagen därpå kallas för skärtorsdag och har fått sitt namn från ordet "skära" i betydelsen "rena". Skärtorsdag var syndaförlåtelsens dag, det var på skärtorsdagen Jesus höll sin första nattvard och senare förråddes av Judas.

Långfredagen upplevs säkert som namnet antyder som en så lång dag just eftersom det är sorgens dag då vi ska minnas Jesu lidande och död på korset, förr i tiden fick inga affärer vara öppna och ingen glad musik fick spelas på radion.
Även påskafton var en sorgens dag och fastans sista dag. Nu var det tillåtet att arbeta igen och man kunde städa huset och förbereda inför festen och firandet som började på påskdagen, dagen för jesu återuppståndelse. På annandag påsk var definitivt alla förbud och påbud om stillhet över. Nu kunde man hålla gillen, leka och dansa!

Läs mer om våra traditioner på skansen.se

Teknisk förvaltning brf - styrelsens förlängda arm

Läs mer om teknisk förvaltning för brf här.

Behovsanalys stamrenovering

Renovera inte stammarna i förtid. Gör en behovsanalys och se skicket på era stammar.
Relining eller stambyte eller en kombination? Vi ger er beslutsunderlag.
Rätt metod på rätt plats.