För en tryggare vardag

Varför julgran?

Att traditionen med julgran kommer från Tyskland vet nog många, men kanske inte att den användes av en tysk munk för att symbolisera tre-eningheten. Granen hängdes då i taket med spetsen ned.

Varför just gran?

Traditionen med julträd finns i många delar av världen och det vanligaste är att det just en gran man tar in och pyntar till jul. Mycket tyder på att traditionen härrör från Tyskland och länderna längs Östersjön. Det förklarar också, varför just granen fick den upphöjda rollen, i det norra eruropa och länderna runt Östersjön finns det väldigt gott om just granskog.


Den trekantiga granen

En engelsk munk, Bonifatius (672 - 754) missionerade under den här tiden i tyskland där kristendomens ställning var svag.

Enligt legenden fällde han granar och använde trädets trekantiga form för att demonstrera principen om treenigheten (Fadern, Sonen och Den helige ande) för den lokala befolkningen. Bonifatius hade stor framgång med sitt missionerande och det blev en vana att ta in en gran i huset. 


Hängde i taket upp och ned.

Från början hängde man trädet i taket med spetsen nedåt. Däremot tillkom sedan att hänga prydnader i granen långt senare.


Den skandinaviska julgranen

Sedan med julgranen i Skandinavien är gammal, men granen hade man då utomhus. Troligen hade den någon form av magisk betydelse som skydd mot onda makter i samband med mörkret kring midvintern. Sedan med inomhusgran kom från Tyskland till Sverige under 1700-talet till välbeställda hem och herrgårdar men det dröjde ytterligare 200 år innan inomhusgranar blev vanligt bland gemene man.