För en tryggare vardag

Hyresförhandling i BRF

 Har er bostadsrättsförening fler än 3 hyreslägenheter behöver föreningen ha en förhandlingsordning (avtal om att hyran skall förhandlas med hyresgästföreningen).

Att göra en hyreshöjning utan föregående förhandling kan leda till återbetalningskyldighet och skadestånd.


För att göra en hyreshöjning lämnar fastighetsägaren en framställan till den lokala hyresgästföreningen 3 månader innan man vill göra höjningen.

Förhandlade hyrorna på orten är vägledande

Bruksvärdet är ett viktigt begrepp i samband med hyressättning. Hyresnivåerna som är förhandlade är vägledande för hyresrätter i allmännyttiga bostadsbolag, privatägda fastigheter och bostadsrättsföreningar. I princip innebär det att inga hyresnivåer får överskrida de som finns i övrigt. Lägenheterna ska motsvara varandra vad gäller standard, läge, byggår med mera.

Ombyggnadshyra

Att bostadsrättsföreningen låter tapetsera en hyreslägenhet eller renovera fasaden är något som räknas till normalt underhåll och kan av den anledningen inte resultera i en hyreshöjning. Men att byta köksskåp, lägga in ett trägolv i stället för linoleum, eller att renovera ett badrum med nytt kakel, räknas som en standardhöjning och då blir det aktuellt med ny hyra. Förutsättningen är att det finns ett skriftligt godkännande från hyresgästen, för annars stöder hyreslagen inte hyreshöjningen.

Behöver din förening hjälp med förhandling av hyror?

Klicka för offertförfrågan


Vill du veta mer om ekonomisk förvaltning?

Läs mer om AdEx Ekonomiska förvaltning för bostadsrättsföreningar här.

Prova AdEx

Kontakta oss för en offert.